Ögeler etikete göre görüntüleniyor: lgs başvuruları

2021 LGS kılavuzu yayımlandı: LGS başvurusu nasıl yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kılavuzunu yayımladı. 6 Haziran'da uygulanacak olan Liselere Geçiş Sınavı (LGS) başvurulaarı, 5-14 Nisan 2021 arasında Bakanlık tarafından merkezi olarak gerçekleştirilecek.

Otomatik LGS başvuru işlemi, yurt içinde eğitim alan tüm 8'inci sınıf öğrencileri için gerçekleştirilecek. Sınavda oturumlar, sınav süreleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı.

2020-2021 eğitim öğretim yılı sonunda sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınav başvuru ve uygulama kılavuzu, Bakanlığın 'www.meb.gov.tr' internet adresinden açıklandı. Kılavuzda listesi ve kontenjanları verilen merkezi sınavla öğrenci alacak fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ve özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılacak merkezi sınavla ilgili usul ve esaslara yer verildi.

ÖĞRENCİLERİN LGS BAŞVURUSU YAPMASINA GEREK YOK!

LGS BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

LGS (Liselere Geçiş Sistemi) kapsamında 6 Haziran 2021'de uygulanması planlanan merkezi sınavın başvuruları, 5-14 Nisan 2021 tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından merkezi olarak gerçekleştirilecek. Otomatik olarak yapılacak bu başvuru işlemi, yurtiçinde eğitim alan tüm 8’inci sınıf öğrencilerini kapsayacak. Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gören öğrenciler ise başvurularını yayımlanan kılavuzda bulunan formu doldurarak yapacak. Böylece pandemi tedbirleri kapsamında öğrencilerin ve velilerin sınav başvurusu için fiziki bir başvuru yapmasına gerek kalmayacak. LGS başvurusu Bakanlık tarafından otomatik gerçekleştirilen öğrencilerin LGS'ye katılma zorunluluğu yok. Sınava katılmak isteyen öğrenciler için ise, herhangi bir başvuru yapmasına gerek olmadan sınava katılabilecek. Öğrencilerin, fotoğraflı sınav giriş belgesi 27 Mayıs 2021 tarihinden itibaren e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden kullanıma açılacak. Okul müdürlükleri bu tarihten itibaren öğrencilerinin sınav giriş belgelerini mühürlemek üzere alacak daha sonra mühürlenmiş sınava giriş belgelerini öğrencilere teslim edecek.

lgs başvurusu başladı

LGS'YE KİMLER GİREBİLİR?

e-Okul sisteminde kayıtlı okullarda okuyan tüm 8. sınıf öğrencileri LGS'ye girebilir. 2020-2021 öğretim yılında özel eğitim uygulama okulları ile bu okulun programlarının uygulandığı özel eğitim sınıfları hariç resmî, özel ve imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıfında öğrenim gören tüm öğrenciler ile geçici eğitim merkezlerinde örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan 8'inci sınıf öğrencilerinin, Merkezî Sınav başvurusu Bakanlık tarafından yapılacaktır. Ancak, başvurusu merkezî olarak yapılacak bu öğrencilerin, sınava katılma zorunluluğu bulunmayacaktır.

Geçici eğitim merkezlerinde örgün ortaöğretim kurumuna kayıt olma şartını taşıyan 8'inci sınıf öğrencilerinin Merkezî Sınav başvurularına dair bilgiler, okul koordinatörleri tarafından YÖBİS üzerinden kontrol edilerek gerekli güncelleme işlemleri 14 Nisan 2021 tarihine kadar tamamlanacaktır.

Merkezî Sınav başvurusu Bakanlık tarafından yapılan resmî, özel ve imam hatip ortaokullarının 8'inci sınıfında öğrenim gören tüm öğrenciler, 05 Nisan 2021 tarihinden itibaren Merkezî Sınav başvurularına dair bilgilerini e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden görebileceklerdir. 

Başvuru işlemleri elektronik ortamda gerçekleştirileceğinden bilgileri güncel olmayan öğrenciler bu durumu, kayıtlı oldukları okul müdürlüklerine bildireceklerdir. Okul müdürlükleri, öğrencilerin bilgilerini (fotoğraf, MERNİS-nüfus kayıtları, zorunlu yabancı dil, muafiyet durumları, denklik kayıtları, sınav tedbir hizmeti gibi) 14 Nisan 2021 tarihine kadar kontrol ederek gerekli güncelleme işlemlerini tamamlayacaklardır. Öğrencilerin elektronik ortamdaki bilgilerinin güncelliğinden okul müdürlükleri sorumlu olacaktır.

SINAV BAŞVURUSU İÇİN EK İŞLEME GEREK YOK

Başvurusu Bakanlık tarafından otomatik gerçekleştirilen öğrencilerin sınava katılma zorunluluğu bulunmuyor. LGS'ye katılmak isteyen öğrenciler herhangi bir başvuru işlemine gerek duymadan sınava katılabilecek.

  • Fotoğraflı sınav giriş belgesi 27 Mayıs 2021 tarihinden itibaren e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden açıklanacak.
  • Okul müdürlükleri mühürleyerek öğrencilere teslim edecektir.
  • LGS merkezi sınavında oturumlar, sınav süreleri, soru sayıları ve ders dağılımlarında herhangi bir değişiklik yok.
  • Sınav uygulaması iki oturum halinde gerçekleştirilecek.
  • Öğrencilere hepsi çoktan seçmeli türünde toplam 90 soru sorulacak.
  • Birinci oturum 09.30'da
  • İkinci oturum 11.30'da.
  • Birinci oturumda; Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanıtlama süresi verilecek.
  • İkinci oturumda; Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve öğrencilerin yanıtlaması için 80 dakika süreleri olacak.
  • Sözel ve sayısal bölümlerdeki her bir alt test için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek.
  • Her bir öğrencinin, her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunacak.
  • Sınav sonuçları, 30 Haziran 2021'de “www.meb.gov.tr” internet adresinden ilan edilecek. Öğrencilere sınav sonuç belgeleri posta yoluyla gönderilmeyecek.

174 BİN 160 ÖĞRENCİ YERLEŞTİRİLECEK


Açıklanan kılavuzun ekinde merkezi sınavla öğrenci alacak Anadolu liseleri, fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ve özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumları da yer aldı.
Açıklanan listeye göre Türkiye genelinde;
  • 2 bin 60 liseye merkezi sınav puanına göre öğrenci yerleştirilecek.
  • Sınavla öğrenci alan okullara toplam 174 bin 160 öğrenci yerleştirilecek.
  • Anadolu liselerine 56 bin 396
  • Fen liselerine 36 bin 980,
  • Sosyal bilimler liselerine 10 bin 142
  • Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 712
  • Mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 930

kontenjan ayrıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl 6 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştireceği Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavın başvuru ve uygulama kılavuzunu yayımladı. 2020-2021 eğitim öğretim yılı sonunda sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınav başvuru ve uygulama kılavuzu, Bakanlığın “www.meb.gov.tr” internet adresinden açıklandı. Kılavuzda listesi ve kontenjanları verilen merkezi sınavla öğrenci alacak fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları ve özel program ve proje uygulayan ortaöğretim kurumlarına öğrenci seçmek amacıyla yapılacak merkezi sınavla ilgili usul ve esaslara yer verildi.

LGS BAŞVURU KILAVUZU

Yayınlandığı Kategori Eğitim Haberleri
Pazartesi, 30 Mart 2020 14:42

LGS başvuruları otomatik olacak

2020 LGS BAŞVURULARI OTOMATİK OLACAK

Corona virüsü önlemleri kapsamında birçok sınavın tarihi değişti ancak LGS tarihi aynı kaldı. Milli Eğitim Bakanınca yapılan açıklamada LGS başvuruları otomatik olacağını duyuruldu. LGS sınav kılavuzu ise 3 Nisan’da yayınlanacak.

LGS BAŞVURULARI OTOMATİK OLACAK

Bakanlıkça yapılan açıklama şu şekilde; 7 Haziran 2020 LGS'nin başvurularını otomatik olarak yapacağız.

Koronavirüs önlemleri çerçevesinde başvuru işlemlerinin uzaktan yapılabilmesi için gerekli altyapıyı hazırladıklarını belirten bakanlık, sınav kılavuzunu geçen yıl olduğu gibi 3 Nisan'da yayımlayacaklarını belirtti.

LGS kayıtları nasıl yapılacak? LGS başvuruları ne zaman?

LGS'ye girecek öğrenciler LGS başvuruları hakkında yapılan değişiklikleri merak ediyor. Liselere Geçiş Sınavı'nda (LGS) tüm öğrencilerin başvuruları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından otomatik olarak yapılacak. Böylelikle başvuru için okullara gidilmesine gerek kalmayacak. Milli Eğitim Bakanlığı MEB, Liselere Geçiş Sistemi LGS kapsamında yapılacak merkezi sınavla ilgili önemli bir karar aldı. Buna göre, Liselere Geçiş Sınavı'nda tüm öğrencilerin kayıtları, Bakanlık tarafından otomatik olarak yapılacak, isteyen öğrenciler sınava girebilecek.

Liselere Geçiş Sınavı (LGS) kılavuzu 3 Nisan'da yayınlanacak. Başvuru süreci ve tercih dahil tüm işlemler internet üzerinden yapılacak. 

LGS başvurularının otomatik olması ayrıca okul yöneticilerinin başvuru onaylama işlemi de kaldırdı. Özel eğitim ve yurt dışı başvuruları ise yine eski sistemle yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca yapılan değişikliklerden en dikkat çekenlerinden biri de Anadolu liseleri ile ilgili. Buna göre, 81 ilde en az bir tane sınavla öğrenci alan Anadolu lisesi olacak. Yapılan bu değişiklikle sınavlı okul kapasitesi de 140 binden 210 bine çıkarılmış olacak.

LGS Sınav Sonuçları 1. Temmuzda Açıklanacak

En çok merak edilen sorulardan biri de LGS'nin zamanında yapılıp yapılmayacağı. LGS'de şu an için bir erteleme söz konusu değil.

Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim Kurulu'nun tavsiyesine göre hareket edecek. Bilim kurulundan farklı bir bilgi geldiği takdirde sınav tarihleri yeniden belirlenecek.

2020 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak yerleştirme ile ilgili takip edilecek süreç, koronavirüs önlemleri nedeniyle yeniden değerlendirildi. Sınav ve yerleştirme süreçlerinin iyileştirilmesi için danışmanlık yapan bir kurul oluşturuldu.

Bakanlıkça en çok merak edilen sorular cevaplandı işte o sorular ve cevapları: 

Millî Eğitim Bakanlığı daha önce LGS merkezi sınavda sadece yüz yüze eğitimi yapılan konulardan soru sorulacağını söylemişti. Koronavirüs tedbirleri kapsamında örgün öğretime 30 Nisan'a ara verilmesi üzerine danışma kurulunun önerisi ile Bakanlık sınavda 8. sınıfın sadece birinci dönem müfredat ve kazanımlarından soru sorulmasına karar verildi.

7 Haziran 2020 tarihinde yapılması planlanan sınav 20 Haziran tarihine ertelendi

Şu anda 30 Nisan 2020 tarihine kadar okullarımızda eğitim-öğretime ara verildi. Şu anda sınav tarihi ile ilgili bir değişiklik yok. Ancak, koronavirüs salgınının seyrine bağlı olarak Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyelerine göre bu kararı yeniden değerlendirmeye alacak.

LGS 20 Haziranda Yapılacak

Yani sınav tarihini erteleme söz konusu olabilir mi?

Bakanlıkça yapılan açıklamada, "her türlü senaryoya hazırız. Öğrencilerimiz ve velilerimiz rahat olsunlar. Eğer Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu böyle bir karar verirse elbette erteleriz."

LGS için örnek soru kitapçığı yayınlıyordu. Şimdi kapsam değişti. Buna göre sadece birinci dönem müfredat ve kazanımlarına yönelik örnek soru kitapçığı yayımlanacak mı?

"Evet. Zaten bu değişiklikle ilk örnek soru kitapçığını da yayımladık. Sınav tarihine kadar da her ay yayımlamaya devam edeceğiz."

Bakanlık 2019 yılında sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumların ilişkin merkezi sınav başvuru ve uygulama kılavuzunu 3 Nisan tarihinde yayımlamıştı. Bu sene ne zaman yayımlayacak?

"Bu sene de tarihte bir değişiklik yok. 3 Nisan 2020 tarihinde kılavuzu yayımlayacağız."

3 Nisan tarihinde kılavuzu yayımlayınca öğrenciler başvuru yapmak için panikleyebilirler. Aileler başvuru için okula gitmek zorundalar mı? Bunun önlemleri alındı mı?

"Kılavuz yayımlandığında da görülecek. Bu sene koronavirüs önlemleri nedeniyle tüm öğrencilerin sınava kayıtlarını otomatik olarak biz yapacağız. Özel eğitim ve yurt dışı başvuruları gibi bazı istisnalar dışında hiçbir öğrenci ve velimizin bir şey yapmasına gerek yok. Bu sene okul yöneticilerimizin başvuruları onaylama sürecini de iptal ettik. Kayıtlar otomatik olarak yapılacak. İsteyen öğrenci sınava girebilecek."

Geçen sene sınavlı okul kapasitesi yaklaşık 140 bin idi. Sınavlı okul kapasite oluşturma çalışmaları tamamlandı mı? Bu sene sınavlı okul kapasitesi ne kadar? Yaklaşık bir rakam verilebilir mi?

"Tüm çalışmalar tamamlandı. Bu sene sınavlı okul kapasitesi yaklaşık 210 bin seviyesinde."

Bu artış lise türlerinde adil dağıtıldı mı?

"Hem sınavlı hem de sınavsız lise kapasitesi oluştururken aynı hassasiyeti gösterdik. Tüm okul türlerinde dengeli bir kapasite artışı yapmaya özen gösterdik."

 Öğrenci ve veliler sınavla öğrenci alacak okulları ve kapasitelerini bu sene arttı mı? Arttı ise yaklaşık ne kadar arttı?

"Bu sene Bakanlığımız bürokratları ve il müdürlerimiz gerçekten olağan üstü bir çaba sarf ettiler. Bir taraftan liseye geçecek öğrenci sayısı arttı, diğer taraftan illerde deprem önlemleri kapsamında bazı okullarımıza yıkım kararı verildi. Bu verilerle süreci başından itibaren tüm illerimizle koordineli bir şekilde yürüttük. Okul türü değişikliğinden yapımı tamamlanan okulların türlerinde o bölgedeki ihtiyaç durumuna göre değişiklik taleplerine kadar illerimizin kapasite oluşturma taleplerini hemen yerine getirdik. Hemen hemen tüm illerde öğrencilerin tamamı sınavsız okullara yerleşecekmiş gibi sınavsız okul kapasitesi oluşturduk. Ayrıca sınavlı okul kapasitesinde de önemli artış sağladık."

2019 yılında 60 ilde sınavla öğrenci alan en az bir Anadolu Lisesi bulunurken 21 ilde merkez ve ilçelerde sınavla öğrenci alan Anadolu Lisesi bulunmuyordu. Bu konuda velilerden çok şikâyet alınıyordu. Bu sorunu çözüldü mü?

2019 yılında özellikle tarihi Anadolu Liselerimizi sınavlı okul kapsamına almıştık. Bu süreçte 21 ilimizde bu adımı atamamıştık. Bu süreci bu yıl tamamlamış olduk. Böylece 81 ilimizde de sınavla öğrenci alan en az bir Anadolu Lisesi olacak. Buradaki ilkemiz sınavlı okulların ülke sathında adaletli dağılımını sağlamak ve erişimini kolaylaştırmak.

Yayınlandığı Kategori Eğitim Haberleri

Talep Formu

Bizimle İletişime Geçin

Talep Formu.
Adınız Soyadınız(*)

E-mail(*)

Telefon(*)
Sadece numara giriniz (ülke kodlarının başında + kullanmayınız)

Talep Edilen Ders(*)

Seviye(*)

Ders Tipi(*)

(*)

Verdiğiniz bilgiler ışığında eğitim danışmanlarımız sizi arayacaktır. İlginizen dolayı teşekkür ederiz.