Üniversiteye Hazırlık Sürecinde Yaz Tatili Nasıl Değerlendirilmeli?
Tatil kelime anlamı olarak çalışmaya ara vermek olarak bilinir. Ancak özellikle üniversite sınavına hazırlanacak öğrenciler için bu zaman dilimi çok kıymetlidir. Çünkü yaz tatili, öğrenciler açısından onların yenilenmeleri ve gelişmelerine olanak sağlayan büyük bir fırsattır.
Hedef Belirleyin
Üniversiteye hazırlık sürecinde başarılı olmak istiyorsanız öncelikle hedeflerinizi belirlemelisiniz. Hedefler belirli bir zaman diliminde ulaşılmak istenen noktalardır ve başarıya ulaşmanın ilk koşuludur. Bu sebeple hedeflerinizi açık ve net bir şekilde tanımlamalı ve hedeflerinizi belirlerken gerçekçi olmalısınız. Kendinize “Eğer üniversiteye gitmek istiyorsam, üniversiteden sonra nasıl bir hayat düşünüyorum?”, “On yıl sonra nerede olmak istiyorum?” “Kazanacağım okul veya bölüm bana neler kazandıracak?” gibi sorular sormalı ve cevaplandırmalısınız. Çünkü ileride tercih ettiğiniz üniversite sizi şekillendirecek ve hayata hazırlayacaktır.
Program Yapın
Planlı ve programlı çalışma, hedefe yönelik yapılacak çalışmaların başında gelmektedir. Tatilde öğrenciler zihinlerini ve bedenlerini dinlendirirken aynı zamanda çalışmaya devam etmelidir. Bu süreçte öğrencilerin zamanlarını planlamaları tatillerinin daha verimli geçmesini sağlayacak ve hedeflerine yönelik motivasyonlarını da arttıracaktır. Bu sebeple öğrenci zamanını iyi planlamalı, eksik konularını tamamlamak ve zorlandığı konularda soru çözmek hazırlayacağı programın önceliği olmalıdır. Program hazırlarken sosyal ve fiziksel aktivite ayrıca dinlenme zamanları da eklemeyi ihmal etmemelidirler.
Hangi Derse Nasıl Çalışmalıyız?
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) başarıya ulaşma yolundaki ilk adımdır. Bu sebeple YKS hazırlık sürecini iyi değerlendirmelisiniz. Sadece ders çalışmak bu süreçte sizin için yeterli olmayacaktır. Derslere nasıl çalışılacağının bilinmesi de başarıya ulaşmak için önemlidir.
Türkçe
Temel Yeterlilik Testi (TYT), YKS sürecinin birinci basamak sınavını oluşturmaktadır. TYT’deki özellikle Türkçe ve Temel Matematik derslerindeki sorular kısa sürede çalışılarak çözülebilecek sorulardan oluşmamaktadır. Bu soru tipleri düzenli ve programlı bir çalışma gerektirir. Türkçe soruları herşeyden önce hızlı ve doğru okumanızı; okuduğunuzu anlamanızı ve anladığınızı yorumlamanızı gerektirir. Soruların %80’nin anlam bilgisine dayalı olması bunun kanıtıdır. Bu sebeple yaz tatilinde bir veya iki paragraf bankası bitirmeye çalışmalı ve boş vakitlerinizde kitap okumaya özen göstermelisiniz.
Matematik
TYT’ye hazırlanan öğrenciler için Temel Matematik ekstra özenli çalışılmalıdır. Matematiğin bu alanı kolay ve çözülebilir sorulardan oluşmaktadır ancak zaman faktörü bu alanın dezavantajlarından biridir ve bu alandaki her sorunun çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Matematiğe çalışmaya başlamadan önce bilgi eksikliği olan öğrenciler konularını tam öğrenmeye çalışmalıdırlar. Konu eksikliği olmayan öğrenciler ise işlem kabiliyetlerini geliştirmeye önem vermelidir. İşlem kabiliyetini geliştirmenin en güzel yoluysa kendi seviyenize uygun kaynak kitaplar edinerek bol soru çözmekten geçmektedir. Bu sayede konularınızı pekiştirirken aynı zamanda işlem hızınızı arttırmış olursunuz. Temel Matematiğin diğer bir alanı olan Geometri ise daha çok görme ve düşünmeye dayalıdır. Geometri konularına hakim olmak için önce bilinmesi gereken formüller öğrenilmeli ardından soru çözülmelidir.
Diğer Dersler Nasıl Çalışılmalı?
Sayısal bölümden sınava girecek olan öğrenciler TYT açısından en az bir fen bilimleri alanını (biyoloji, kimya, fizik) yaz tatilinde bitirmeyi hedeflemelidir. Fen Bilimleri dersine çalışırken dikkat edilmesi gereken husus sadece konu veya formül ezberlemek değil konunun amacı ve mantığını anlamaya çalışmak olmalıdır. Ayrıca fen bilimleri derslerinin pek çok dersten farkı günlük hayatta kullanılan ve gerçekleşen durumlarla ilgisi olmasıdır. Bu nedenle öğrendiklerinizin günlük hayatla bağlantısını kurmanız öğrenmenizin verimini arttıracaktır.
Eşit ağırlık bölümünden sınava girecek olan öğrenciler ise TYT açısından coğrafya ya da tarih dersinin konularını bitirmeyi hedeflemelidir. Sosyal bilgiler derslerinin öğrenimi diğer derslere göre daha kolaydır. Fakat çabuk unutulmaktadır. Bu sebeple öğrenilen bilgilerin unutulmaması için sık tekrar yapmak, öğrenmeyi pekiştirecek ve unutmanın önüne geçecektir. Tarih çalışırken tarihi olayların neden- sonuç ilişkisine dayandığı unutulmamalı ve olaylar arasında ilişki kurulmasına dikkat edilmelidir. Coğrafya dersine çalışırken ise muhakkak atlaslardan, şekillerden, fotoğraflardan ve resimlerden yararlanmaya özen gösterilmeli ve öğrenilen bilgilerden hareketle yorum yapabilmelisiniz.
Unutmayın ki başarıya giden yolda ilk adım kendinize inanmaktır. Bu yüzden sınav yolculuğunuza başlamadan önce kendinize inanın ve kazananların hiç hata yapmayanlar değil, asla pes etmeyen insanlardan oluştuğunu unutmayın.
PSİK. DAN. ELİF ÇOŞKUN