Tarihe göre süzülmüş ögeler: Mayıs 2021

Çarşamba, 05 Mayıs 2021 00:42

Özel Ders

Özel Ders Nedir?

Özel ders, öğrencilerin sınıf içinde bütün öğrencilerle değil, zorlandığı bir ders ya da bütün dersler için branş öğretmenlerinden birebir aldığı derstir.

Bazı öğrenciler okul gruplarında dersleri çok daha rahat öğrenebilirken bazıları grup eğitimlerinde konuları anlamakta zorlanabilir. Bu nedenle özel dersler, öğrencinin genel başarı düzeyini yükseltmede etkilidir. 

Özellikle pandemi sürecinde okul ile bağı kopan öğrencilerimizin yeniden derslere adapte olması için birebir dersler aracılığıyla onlara destek sağlarız. Branş öğretmenlerimizin her biri en iyi devlet okullarında çalışmış, öğrenci psikolojisini çok iyi anlayan uzmanlardır. Farklı okul seviyeleri için çeşitli birebir ders programlarımız bulunur. 

Kimler Özel Ders Alabilir?

İlkokul seviyesinden lise ve TYT-AYT hazırlık hatta üniversite seviyesine kadar her sınıftan öğrencimiz için özel ders programlarımız mevcuttur. Bunları kısaca aşağıdaki gibi listeleyebiliriz: 

    • İlkokul: tüm dersler, İngilizce ve matematik olmak üzere 3 ayrı program
    • Ortaokul: fen bilimleri, Türkçe, tüm dersler, İngilizce, matematik olmak üzere 5 ayrı program
    • Lise: biyoloji, fizik, Türkçe, tüm dersler, kimya, matematik, İngilizce olmak üzere 7 ayrı program
    • Yabancı Liseler: Tüm dersler, İngilizce biyoloji, İngilizce kimya, İngilizce birebir ders, İngilizce fizik, İngilizce matematik olmak üzere 6 ayrı program
    • Yabancı dil özel ders programları
    • LGS: LGS birebir ders programı, sosyal bilimler, matematik, İngilizce, Türkçe, Fen Bilimleri, tüm dersler olmak üzere 7 ayrı program

 

  • Üniversite özel ders programları 
  • Uluslararası sınavlara hazırlık: Toefl, IELT, GMAT, IB, AP, GRE, SAT 

 

Her eğitim düzeyinden öğrencinin birebir ders konusundaki ihtiyacı farklıdır. Bu nedenle her seviyede alanında uzman eğitmenlerimizle ilkokul seviyesinden üniversite düzeyine kadar birçok farklı dalda eğitim vermekteyiz. 

İlkokul Çağında Çocuklara Özel Ders Aldırmak Doğru mu?

Özellikle ilkokul çağında birebir ders ile tanışan öğrencilerin okuldaki farkındalıkları ve başarı seviyeleri çok daha farklıdır. Çünkü okulda zorlandıkları ve yapamadıkları derslerle ilgili onların bilinç düzeyine uygun, alanının uzmanı bir eğitmenden ders alırlar. 

Sınıftaki kalabalık, bazen öğrencilerin konu hakkında anlamadığı bütün soruları sormasına engel olabilir. Bu engeli ortadan kaldırmak adına öğrencilerimize özel ders programı hazırlamadan önce onların hangi konularda zorlandığını anlamaya çalışırız. Bunun için bir ders özelinde ya da bütün derslerde seviye tespit sınavı yaparız. Böylece öğrencimizin okul başarısını arttırmaya yönelik olarak ders programı hazırlarız.

Her öğrencimizin eksik olduğu ve anlamakta zorlandığı konuları tespit ederek onlara nasıl daha etkili ve sonuç odaklı eğitim vereceğimize yoğunlaşırız. Neticede hem okul başarısı hem de daha sonraki sınav süreçlerine hazırlıkta öğrencilerimizin daha doğru çalışma teknikleri kazanmalarına yardımcı oluruz. 

Her Öğrenci Özel Ders Almalı mı?

Özel dersler, çoğu öğrencinin zaman zaman ihtiyaç duyduğu önemli kurs türlerindendir. İşte böyle zamanlarda çoğunuzun gittiği okul ve sınıf fark etmeksizin alanının uzmanı eğitmenlerin desteği ile oluşturulmuş birebir eğitim programlarına başvurmalısınız.

Şunu kesinlikle unutmayın ki her çocuğun algı düzeyi farklıdır. Sınıf derslerinde öğretmenler bazen her çocuğun bilinç düzeyine hitap edecek anlatımı sınıftaki sayı çokluğundan sağlayamayabilirler. O zaman çocuğunuzun derslerinde gerilemeler olduğunu fark edebilirsiniz. Okul dersleri kötüye giden her çocuğun ise tembel olduğunu düşünmek yanlış olur. 

Sınıftaki ders sayısının kalabalık olması, her öğrencinin derslere olan ilgi düzeyinin farklı olması gibi birçok farklı etken bazen okul başarısını etkiler. Bu da zamanla öğrencilerin psikolojilerine yansıyan bir durumdur. Çocuğunuzu suçlamak yerine, ona özel ders takviyesi ile destek olabilirsiniz.  

Özel Dersler Sınava Hazırlıkta Fayda Sağlar mı?

Bazı öğrenciler grup derslerinde başarı sağlayarak sınava hazırlık sürecini iyi bir şekilde yönetebilirler. Bazı öğrenciler ise bu süreçte birebir ders ihtiyacı duyarlar. Birebir derslerin en güzel tarafı, derslerin tamamının öğrencinin zorlandığı, eksik olduğu konulara yönelik hazırlamamızdır. 

Öğrencilerimizin ilerleme durumuna göre bazen branş öğretmenlerimiz ve rehber öğretmenlerimiz bir araya gelerek yeni programlar da hazırlayabilirler. Özel ders kapsamında günlük çözülecek soru ödevleri, hangi konuya nasıl çalışılacağı gibi bütün detayları öğrencimize veririz. 

Hazırlanan program kapsamında en baştan itibaren belli periyodlarda öğrencimizin sınava hazırlık sürecinde kaydettiği ilerlemeyi ölçeriz. Bunun için düzenlediğimiz seviye tespit sınavlarımızla sınava kadarki süreçte aradaki açığı kapatmayı amaçlarız. 

Bunu yaparken birebir ders kapsamında ayrıca öğrencilerimizi psikolojik olarak da sınava hazırlamayı hedefleriz. Öğrencilerimizin sınavı, yenilmesi zor bir düşmandan ziyade; hedefe ulaşmaya yardımcı bir dost olarak görmelerini isteriz. Bu amaçla özel rehberlik desteğimiz öğrencilerimizin sınav kaygısını azaltmak adına önemli bir destektir. 

Siz de hem bilgi hem süre yönetimi hem de psikolojik olarak çocuklarınıza destek olmak adına şimdi özel ders programlarımıza kayıt yaptırabilirsiniz. 

 

Yayınlandığı Kategori Boğaziçi Rehberlik
Pazartesi, 03 Mayıs 2021 23:46

Sınava İki Ay Kala Ne Yapılmalı?

Sınava İki Ay Kala Ne Yapılmalı?

Sınav, derslerin öğrenilme açısından değerlendirilme aşamasıdır. Sınav sürecinin en kıymetli zamanı da son iki ve iki buçuk ayı kapsamaktadır. Çünkü sınava yönelik en etkili ve verimli çalışma bu süreçte yapılır. Etkili çalışma ise zamanı hedefler ve öncelikler doğrultusunda programlı bir şekilde planlamaktan geçmektedir. “Nasıl çalışsam?”, “Hepsine zaman ayırabilecek miyim?”, “Zamanı yetiştirebilecek miyim?” gibi sorular endişe ve kararsızlıklar gerçekte plansızlığın bir sonucudur.  Bu sebeple son iki ay kala kendinize günlük veya haftalık ders çalışma programları oluşturun ve günlerinizi planlayın. Bu planları yaparken önceliklerinizi belirlemeniz programın etkililiğini arttıracaktır. 

Konu Tekrarı Nasıl Yapılır? 

Peki program hazırlarken önceliklerimizi nasıl belirlemeliyiz? Konu tekrarı, soru çözümü ve deneme çözümü hazırlayacağınız programın öncelikleri olmalıdır. Son iki ay tekrarlara önem verin. Tekrar sırasında ön okuma yapın. Okunacak yerleri şöyle bir gözden geçirin. Sonra okumayı gerçekleştirin. Okuma esnasında ana fikirlere, önemli gördüğünüz yerlere ve konunun püf noktalarına dikkat edin. Varsa örnek soru çözümlerini dikkatle inceleyin. Konuyla ilgili çıkmış sorulara bakın. Tekrar yaparken çok iyi bildiğiniz konular üzerinde fazla vakit kaybetmeyin. Bütün konuları baştan sona çalışmayı denemeyin. Onun yerine; bilmediğiniz, eksik olduğunuz yerleri çalışın. 

Deneme Sınavlarına Önem Verin

Eksik olduğunuz yerleri tespit etmek için son iki ay deneme sınavlarına ağırlık verin ve haftada en az bir deneme sınavı çözmeye çalışın. Denemeleri sadece toplam puan ve net üzerinden değerlendirmeye çalışmayın. Deneme sınavları sizin yıl boyunca yaptığınız çalışmaların aynası konumundadır ve bu nedenle deneme sınavları en ince ayrıntısına kadar analiz edilmelidir. Bu nedenle hangi ders veya konudan sorun yaşanılıyorsa her denemeden sonra bunları kayıt altına tutun. Bu şekilde konu eksikliklerinizi daha net görebilirsiniz. Deneme sınavları eksikliklerinizi belirlemekle kalmayıp bilgiyi kullanma yeteneğinizi geliştirecek ve en önemlisi sizi “Asıl sınava” hazır hale getirecektir.

Okul derslerinde veya birkaç deneme sınavında istediğiniz sonuçları alamamış olabilirsiniz. Birçok öğrenci denemelerde ya da çözdükleri testlerde yanlış cevaplar karşısında hayal kırıklığı veya kızgınlık hissedebiliyor. Ancak unutulmamalıdır ki hiç kimse “ Bu soruyu neden doğru yaptım?” diye düşünmez. Bu sebeple yanlış sorulara ilişkin bakış açımızı değiştirmemiz ve geliştirmemiz gerekmektedir. Bunlar sizi korkutmamalı, yıldırmamalı, hedefinizden alıkoymamalıdır. 

Verimli Ders Çalışma

Ders çalışmak ve sınavda iyi bir sonuç almak tabi ki güzeldir. Fakat fizyolojik ve psikolojik olarak sağlıksız olmanız durumunda bunların hiçbir anlamı yoktur. Bu yüzden ders çalışırken psikolojik ve fizyolojik sağlığınıza da gereken önemi vermelisiniz. Bu doğrultuda düzenli olarak spor yapmalı, çeşitli, yeterli ve dengeli beslenmeli, temiz hava almalı, kısa yürüyüşler yapmalı ve sevdiğiniz şeylerle ilgilenmelisiniz. Bunun yanı sıra uykuya da gereken önemi vermelisiniz. Çünkü uyku yalnızca iki gün arasındaki karanlık ve yatakta geçirilen bir süreçten öte hormon düzeylerinin dengelendiği ve bağışıklık sistemimizin yoğun bir faaliyette olduğu bir zaman dilimidir.

Ders Çalışma Motivasyonu Nasıl Arttırılır?

Başarısızlık bir sonuçtur. Bu sonuç davranışlardan kaynaklanır. Eğer davranışlarınız değişirse sonuç da değişir.  Hele hele “Ben yapamıyorum, başaramıyorum.” gibi olumsuz iç konuşmalar yapmayın. Çünkü Towsend’ın da dediği gibi kendinize söyledikleriniz ve inancınız neyi ne kadar yapabileceğinizin göstergesidir. Başarabileceğinize inanın.

Bu yazıyı okumakla başarı yolunda büyük mesafe aldıklarını hatırlatarak bütün okuyucularımıza okulda, sınavlarda ve yaşamda başarılar dileriz.

Yazar: Psik. Dan. Elif Çoşkun

KAYNAKÇA

  • Bilge, Y. (2001). Okullarda ve Sınavlarda Başarının Yolu. İzmir: Güvender Yayınları.



Yayınlandığı Kategori Boğaziçi Rehberlik

Talep Formu

Bizimle İletişime Geçin

Talep Formu.
Adınız Soyadınız(*)

E-mail(*)

Telefon(*)
Sadece numara giriniz (ülke kodlarının başında + kullanmayınız)

Talep Edilen Ders(*)

Seviye(*)

Ders Tipi(*)

(*)

Verdiğiniz bilgiler ışığında eğitim danışmanlarımız sizi arayacaktır. İlginizen dolayı teşekkür ederiz.