Bu sayfayı yazdır
Özel Ders Özel Ders Boğaziçi Ders

Sınava İki Ay Kala Ne Yapılmalı?

Sınav, derslerin öğrenilme açısından değerlendirilme aşamasıdır. Sınav sürecinin en kıymetli zamanı da son iki ve iki buçuk ayı kapsamaktadır. Çünkü sınava yönelik en etkili ve verimli çalışma bu süreçte yapılır. Etkili çalışma ise zamanı hedefler ve öncelikler doğrultusunda programlı bir şekilde planlamaktan geçmektedir. “Nasıl çalışsam?”, “Hepsine zaman ayırabilecek miyim?”, “Zamanı yetiştirebilecek miyim?” gibi sorular endişe ve kararsızlıklar gerçekte plansızlığın bir sonucudur.  Bu sebeple son iki ay kala kendinize günlük veya haftalık ders çalışma programları oluşturun ve günlerinizi planlayın. Bu planları yaparken önceliklerinizi belirlemeniz programın etkililiğini arttıracaktır. 

Konu Tekrarı Nasıl Yapılır? 

Peki program hazırlarken önceliklerimizi nasıl belirlemeliyiz? Konu tekrarı, soru çözümü ve deneme çözümü hazırlayacağınız programın öncelikleri olmalıdır. Son iki ay tekrarlara önem verin. Tekrar sırasında ön okuma yapın. Okunacak yerleri şöyle bir gözden geçirin. Sonra okumayı gerçekleştirin. Okuma esnasında ana fikirlere, önemli gördüğünüz yerlere ve konunun püf noktalarına dikkat edin. Varsa örnek soru çözümlerini dikkatle inceleyin. Konuyla ilgili çıkmış sorulara bakın. Tekrar yaparken çok iyi bildiğiniz konular üzerinde fazla vakit kaybetmeyin. Bütün konuları baştan sona çalışmayı denemeyin. Onun yerine; bilmediğiniz, eksik olduğunuz yerleri çalışın. 

Deneme Sınavlarına Önem Verin

Eksik olduğunuz yerleri tespit etmek için son iki ay deneme sınavlarına ağırlık verin ve haftada en az bir deneme sınavı çözmeye çalışın. Denemeleri sadece toplam puan ve net üzerinden değerlendirmeye çalışmayın. Deneme sınavları sizin yıl boyunca yaptığınız çalışmaların aynası konumundadır ve bu nedenle deneme sınavları en ince ayrıntısına kadar analiz edilmelidir. Bu nedenle hangi ders veya konudan sorun yaşanılıyorsa her denemeden sonra bunları kayıt altına tutun. Bu şekilde konu eksikliklerinizi daha net görebilirsiniz. Deneme sınavları eksikliklerinizi belirlemekle kalmayıp bilgiyi kullanma yeteneğinizi geliştirecek ve en önemlisi sizi “Asıl sınava” hazır hale getirecektir.

Okul derslerinde veya birkaç deneme sınavında istediğiniz sonuçları alamamış olabilirsiniz. Birçok öğrenci denemelerde ya da çözdükleri testlerde yanlış cevaplar karşısında hayal kırıklığı veya kızgınlık hissedebiliyor. Ancak unutulmamalıdır ki hiç kimse “ Bu soruyu neden doğru yaptım?” diye düşünmez. Bu sebeple yanlış sorulara ilişkin bakış açımızı değiştirmemiz ve geliştirmemiz gerekmektedir. Bunlar sizi korkutmamalı, yıldırmamalı, hedefinizden alıkoymamalıdır. 

Verimli Ders Çalışma

Ders çalışmak ve sınavda iyi bir sonuç almak tabi ki güzeldir. Fakat fizyolojik ve psikolojik olarak sağlıksız olmanız durumunda bunların hiçbir anlamı yoktur. Bu yüzden ders çalışırken psikolojik ve fizyolojik sağlığınıza da gereken önemi vermelisiniz. Bu doğrultuda düzenli olarak spor yapmalı, çeşitli, yeterli ve dengeli beslenmeli, temiz hava almalı, kısa yürüyüşler yapmalı ve sevdiğiniz şeylerle ilgilenmelisiniz. Bunun yanı sıra uykuya da gereken önemi vermelisiniz. Çünkü uyku yalnızca iki gün arasındaki karanlık ve yatakta geçirilen bir süreçten öte hormon düzeylerinin dengelendiği ve bağışıklık sistemimizin yoğun bir faaliyette olduğu bir zaman dilimidir.

Ders Çalışma Motivasyonu Nasıl Arttırılır?

Başarısızlık bir sonuçtur. Bu sonuç davranışlardan kaynaklanır. Eğer davranışlarınız değişirse sonuç da değişir.  Hele hele “Ben yapamıyorum, başaramıyorum.” gibi olumsuz iç konuşmalar yapmayın. Çünkü Towsend’ın da dediği gibi kendinize söyledikleriniz ve inancınız neyi ne kadar yapabileceğinizin göstergesidir. Başarabileceğinize inanın.

Bu yazıyı okumakla başarı yolunda büyük mesafe aldıklarını hatırlatarak bütün okuyucularımıza okulda, sınavlarda ve yaşamda başarılar dileriz.

Yazar: Psik. Dan. Elif Çoşkun

KAYNAKÇA

  • Bilge, Y. (2001). Okullarda ve Sınavlarda Başarının Yolu. İzmir: Güvender Yayınları.