Tarihe göre süzülmüş ögeler: Mart 2020

Pazartesi, 30 Mart 2020 16:35

TYT Nedir?

TYT nedir?

TYT: temel yeterlilik testinin kısaltmasıdır. Üniversite okumak neredeyse tüm lise öğrencilerinin isteğidir. Bu isteği gerçekleştirebilmek için eğitim-öğretim sistemine göre bazı basamaklardan geçmek gerekmektedir. İşte bu basamaklardan bir de YKS’dir. YKS'de ilk oturum adı TYT dir.

TEMEL YETERLİLİK TESTİ NEDİR?

Temel Yeterlilik Sınavı yani kısa ismi ile TYT, üniversite sınavlarına girecek öğrenciler için hazırlanmış 1. oturum sınavıdır. TYT'de öğrencileri Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimleri testleri bekliyor. 

Sınav ne zaman yapılacak? 

Genellikle Haziran ayının bir hafta sonu yapılmak üzere planlanır. Ancak 2020 TYT Koronovirüs salgını nedeniyle 25 Temmuzda yapılacak. TYT – Temel Yeterlilik Testi sınavında 120 soru sorulacak. Sınav süresi ise 135 dakika olarak belirlendi.

TYT sınavının genel sınava olan etkisi ise %40'tır. 

YKS’de toplamda 5 adet puan türü bulunmaktadır. Bunlar;

  • TYT puan türü
  • YKS Eşit Ağırlık (EA) puan türü
  • YKS Sayısal (SAY) puan türü
  • YKS Sözel (SÖZ) puan türü
  • YKS Dil (DİL) puan türü

olarak karşımıza çıkmaktadır. TYT’ye girerek adaylar bu puan türlerini alırken bir takım yüzdeler devreye girmektedir. Aday isterse sadece birinci oturum olan TYT’ye girerek TYT puan türünü alır ve 2 yıllık önlisans programlarını bu puan türü ile tercih etme hakkını elde eder veya AYT ve YDT adını taşıyan ikinci oturum sınavlara girerek TYT’nin %40 ilgili AYT’lerin %60’ı ile ilgili puan türünü hesaplatır ve 4 yıllık lisans programlarını tercih etme hakkını elde eder. Tercih hakkı elde etmek önemlidir fakat adayın bir bölüme yerleşebilmesi için yeterli puanı alması gerekmektedir. 

TYT Puanımın Hesaplanabilmesi için Kaç NET Yapmam Gerekiyor?

TYT sınavına yeni bir kural eklendi. TYT puanınızın hesaplanabilmesi için Türkçe veya Matematik testlerinin birinden 0.5 NET yapmanız gerekiyor. Aynı kural AYT için de geçerli, çözeceğiniz testlerden en az birinden 0.5 net yapmanız gerekecek. 

Örnek vermek gerekirse mesela bir öğrenci TYT sınavında matematik testinden 2 net, Türkçe testinden 0 net yaparsa puanı hesaplanır. Türkçe testinden 0.5 net yaptı ve matematikten -1 net yaptı, puanı yine hesaplanır. Bu testlerin en az birinden 0.5 net yaparsa puanı hesaplanacaktır. Fakat mesela öğrenci 2 testten de 0 net yaptı diyelim puanı hesaplanmaz.

TYT Sınavında Hangi Konular Çıkacak?

Temel Yeterlilik Testi’nde ise konu olarak karşımıza 9 ve 10.sınıf konuları çıkıyor. Yapılan açıklamalara göre TYT sınavında daha çok mantık ve okuduğunu anlama soruları sorulması bekleniyor.

TYT Sınavında Hangi Dersten Kaç Soru Çıkacak?

  • 40 Temel Matematik
  • 40 Temel Türkçe
  • 7 Fizik
  • 7 Kimya
  • 6 Biyoloji
  • 5 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
  • 5 Felsefe Grubu
  • 5 Tarih
  • 5 Coğrafya 

TYT’ye Kimler Başvuruda Bulunabilir?

Temel yeterlilik testine lise ve dengi okul mezunu veya lise ve dengi okulların son sınıfında okuyan her birey başvuru yapabilir ve sınava girme hakkına sahip olabilir. Sınava başvuruda istisna bazı durumlar dışında bu dediğimiz şart harici bir koşul bulunmamaktadır diyebiliriz. 

TYT Kaç Soru Olarak Belirlenmiştir ve Temel Yeterlilik Testi Kaç Dakikadır?

TYT biraz önce de belirttiğimiz gibi yükseköğretim kurumları sınavının (YKS) birinci oturumudur. Bu oturumda toplamda 120 soru sorulmaktadır ve bu 120 sorunun çözümü için adaylara 135 dakika süre verilmektedir.

TYT Hangi Derslerden Oluşmaktadır?

120 soruluk temel yeterlilik testinin derslere göre dağılımı şu şekilde olmaktadır:

  • 40 Soru Türkçe Testi
  • 20 Soru Sosyal Bilimler Testi
  • 40 Soru Temel Matematik Testi
  • 20 Soru Fen Bilimleri Testi

Bu dağılımın daha kapsamlısı aşağıda verdiğimiz tabloda bulunmaktadır. Buna ek olarak hangi testin hangi yüzde oranında etki ettiği de yine aşağıdaki tabloda mevcuttur.

TYT'deki Testler ve Kapsamları
  Testlerin Kapsamı Soru Sayısı
Türkçe Testi Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerilerini ölçmeye yönelik sorular 40
Sosyal Bilimler Testi Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe alanlarındaki temel kavram ve ilkeleri kullanma becerilerini ölçmeye yönlik sorular 5
5
5
5
Temel Matematik Testi Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak soyut işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerilerini ölçmeye yönelik sorular 40
Fen Bilimleri Testi Biyoloji, Fizik ve Kimya alanlarındaki temel kavram ve ilkeleri kullanma becerilerini ölçmeye yönelik sorular 7
7
6

 

TYT Puan Türünün Hesaplanmasında Testlerin Ağırlıkları (%)
Puan Türü Türkçe Testi Sosyal Bilimler Testi Temel Matematik Testi Fen Bilimleri Testi
TYT 33 17 33 17

TYT ile Alım Yapan Bölümler Nelerdir? 

Artık yeni düzenleme ile birlikte sadece tüm 2 Yıllık Önlisans Bölümleri TYT ile alım yapacak. 

TYT Baraj Puanları Kaç Olarak Ayarlandı? 

150’den yüksek alırsanız Önlisans yani 2 yıllık fakültelerine girebiliyorsunuz.

Yine TYT’den 150’den yüksek puan almak koşulu ile, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki testlerden alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin 180 puan olması gerekmektedir. 180 puana ulaşan adaylar Lisans yani 4 yıllık fakültelere girebilecekler. 

200’den yüksek alırsanız bu puanı seneye kullanabiliyorsanız. Nedir bu seneye kullanmak diyorsanız yani seneye sınava girmek istiyorsanız bu puanı kullanabiliyor ve bir daha TYT sınavına girmenize gerek kalmıyor.

TYT GEÇERLİLİK SÜRESİ KAÇ YIL?

TYT geçerlilik süresi iki (2) yıl olarak belirlenmiştir fakat bunun için bir şart bulunmaktadır. Bir adayın puanını iki yıl kullanabilmesi için en az 200 puan almış olması gerekmektedir.

TYT Puanımız Nasıl Hesaplanıyor?

ÖSYM sınavdan önce sınavlar ve dersler için katsayılar paylaşmaktadır. TYT sınavını yüzde olarak ele alırsak katsayılar %33 türkçe ve matematik, %17 ise fen bilimleri ve sosyal bilimler şeklinde diyebiliriz. Bu katsayıları 1 soru üzerinden ele aldığımızda türkçe ve matematik 3.3fen bilimleri ve sosyal bilimler 3.4 puan kazandırmaktadır. Aslında bu hesaplarla uğraşmaya gerek yoktur, yks tyt puan hesaplama sistemimizi kullanarak puanınızı kolayca hesaplayabilirsiniz.

TYT'ye Nasıl Çalışma Programı Hazırlamalıyız?

Öğrenciyi başarıya ulaştıracak en önemli konulardan biri ise düzenli çalışmaktır. Düzenli çalışmak ise çalışma programından geçmektedir. Eğer öğrenci 1 haftası veya 1 ayı için iyi bir plan yapıyorsa başarı kaçınılmazdır. Öncelikle bizim önerimiz kendi programınızı kendiniz yapmanızdır. Ders çalışma programı nasıl yapılır bir fikriniz yok ise eğitim danışmanlarımızı arayarak doğru bir rehberlik almak için görüşebilirsiniz.

Yayınlandığı Kategori Boğaziçi Rehberlik

Talep Formu

Bizimle İletişime Geçin

Talep Formu.
Adınız Soyadınız(*)

E-mail(*)

Telefon(*)
Sadece numara giriniz (ülke kodlarının başında + kullanmayınız)

Talep Edilen Ders(*)

Seviye(*)

Ders Tipi(*)

(*)

Verdiğiniz bilgiler ışığında eğitim danışmanlarımız sizi arayacaktır. İlginizen dolayı teşekkür ederiz.